Recenzije

Dejan Popović, Marangoni iskustvo

O iskustvima studiranja na jednom od najprestižnijih fakulteta za dizajn u Italiji, razgovarali smo sa Dejanom Popovićem koji pohađa master krus modnog dizajna na Institutu Marangoni.

Zašto si odabrao Milano i master studije modnog dizajna na Institutu Marangoni?

Milano je jedna od svetskih prestonica mode, a Marangoni najstarija modna skola u Italiji, kao i jedna od najpoznatijih u svetu. Znao sam da želim da studiram u Italiji, pa je ovaj izbor bio svakako najbolja opcija za master studije kako zbog blizine Srbiji, tako i zbog kvaliteta samog obrazovanja koje se može ovde dobiti.
Kako izgleda process selekcije i upisa kandidata? Da li imaš savet za buduće studente, šta je ono na šta trebada obrate pažnju?

Glavna stvar na koju treba obratiti pažnju pri upisu na fakultete ovog tipa jeste portfolio. Portfolio je najvažnija stvar koja se šalje uz aplikaciju za bilo koji umetnički fakultet, pa tako i ovde. Na osnovu radova koji se nalaze u njemu, upisna komisija odlučuje koji će studenti upisati studije i eventualno dobiti stipendiju za iste. Pored portfolia, gleda se uspeh u prethodnom školovanju, kao i profesionalno iskustvo u modnoj industriji. Dakle jak CV i kvalitetno motivaciono pismo mogu dosta pomoći u procesu upisa na zeljeni fakultet.
Kako je tekao proces dobijanja studentske vize?

Proces dobijanja studentske vize nije bio komplikovan koliko bi se očekivalo. Potrebno je dosta papira ali jednom kada sve prikupite, proces od predaje papira do dobijanja vize traje samo nekoliko dana. Jedini problem je taj što za dobijanje studentske vize morate imati određenu sumu novca na računu, a kako je Marangoni privatni fakultet, ta suma je veća nego na nekim drugim fakultetima u Italiji.
Kakva su tvoja iskustva u pogledu jezika?
Na Marangoniju se može studirati na engleskom ili italijanskom. Moja preporuka za studente koju nameravaju da apliciraju je da uzmu časove italijanskog jezika pre nego što počnu studije. Neki profesori pričaju tecno engleski dok drugi nisu tako vešti u tome, pa je korisno znati i nešto italijanskog. Ukoliko ne govorite italijanski, na svakom predavanju postoji prevodilac i to je glavni vid komunikacije između profesora i studenata koji ne pričaju jedan od dva jezika.
U čemu je osnovna razlika između studija mode u Srbiji I, u tvom slučaju, na Marangoniju u Italiji?

Osnovna razlika izmedju studija mode na fakultetima u Srbiji i na Marangoniju je ta što ste ovde u samom srcu modne industrije. Sva predavanja se zasnivaju na praktičnim primerima i uskom povezanošću sa industrijom. Saradnja sa poznatim brendovima, veoma stručan profesorski kadar i širok spektar mogućnosti nakon završenih studija su ono što odvaja studije na ovakvom fakultetu od onih u Srbiji.

Kako je organizovana nastava? Da Ii je akcenat stavljen na teorijska ili praktična znanja? Kako izgledajedan dan na fakultetu?

Master studije traju jednu godinu i podeljene su na tri dela. Svaki deo se sastoji od osam nedelja predavanja i vežbi i dve nedelje ispita. Ono što je jako dobro je to da se svi predmeti koncentrišu oko jednog projekta. Na primer za jedan predmet ćete dizajnirati kolekciju, zatim grafički dizajn služi da vam pomogne da tu kolekciju i sve prateće materijale prezentujete na pravi način. Ispit iz marketinga služi kako bi se obavilo sveobuhvatno marketinško istraživanje vezano za kolekciju koju radite i konačno produkt menadžment je tu za sve tehničke detalje koji moraju biti uključeni u projekat. Pored ovih predmeta tu su još i istorija i psihologija mode, istraživanje modnih i globalnih trendova, fakultativne radionice, projekti, konkursi kao i mnoge druge aktivnosti.

Kako izgledaju studentske grupe i iz kojih još zemalja dolaze tvoje kolege?

Na Marangoni dolaze studenti iz celog sveta pa tako ima ljudi sa praktično svih kontinenata, dok po broju studenata svako prednjači Azija. Najveći je broj studenata iz Kine, ali ovde ih ne gledaju kao pretnju u kasnijem pronalaženju posla jer se najčešće vraćaju u svoju zemlju nakon završetka studija gde mogu dobiti dobro plaćene poslove. Pored njih, veliki broj studenata dolazi iz Indije, Rusije, Turske, dok ima i onih iz Kolumbije, Malezije, Indonezije, Kanade, Svedske i mnogih drugih zemalja. Same grupe podeljene su na studente koji pričaju italijanski i one koji pričaju engleski.

Kakav je studentski život u domovima?

U principu nisam upoznat sa kvalitetom života u studentskom domu, jer Marangoni ima ugovor sa agencijima koja izdaje stanove studentima. U neposrednoj blizini fakulteta, u samom centru Milana postoje dve zgrade u kojima živi veliki broj studenata sa Marangonija. Prednost ovakvog smeštaja u odnosu na studentske domove je ta što za istu sumu novca ovde dobijate svoj stan sa kupatilom i kuhinjom u blizini fakulteta, u srcu Milanskog modnog distrikta.

Kakvi su tvoji planovi I mogućnosti po završetku master studija?

Po zavrsetku studija, mogućnosti su zaista bezbrojne. Većina studenata traži praksu u nekom od velikih modnih brendova, a oni srećniji uspevaju da nađu i posao odmah po završetku studija. Kako za vreme kursa Marangoni sarađuje sa velikim imenima iz industrije, postoji mogućnost angažmana studenata na osnovu projekata koji se rade na fakultetu i to je često najjednostavniji način da se dođe do prakse ili čak zaposlenja.

Imajući u vidu da je modna industrija u Srbiji daleko ispod nivoa one u svetu, nadam se da ću pronaći posao negde u inostranstvu.

Zbog čega bi preporučio ovaj kurs drugim studentima?

Za mlade modne dizajnere, ovo je jedan od najboljih nacina da dobiju kvalitetno znanje i razumeju nacin na koji modna industrija funkcionise, a kako je povezanost jako bitna u ovom poslu, sto se Italije tice Marangoni je verovatno najbolje mesto za studije ovog tipa.

U kojoj meri si zadovoljan saradnjom sa Nemestic-om i koliko su ti pomogli u ovoj priči?

Nemestic studio je igrao bitnu ulogu u samom procesu upisa. Pre aplikacije poslao sam sva dokumenta na proveru i to je dobro uraditi jer nikada ne znate šta ste mogli da propustite. Takođe u slučaju da neki od papira nedostaje, ili imate bilo kakvih problema sa studentskom vizom ili nekim drugim delom aplikacije, Nemestic je u kontaktu sa fakultetom i može garantovati za vas. Ovo će vas spasiti bespotrebnog stresa oko upisa kog će svakako biti.

Lokacija na mapi

Ostavi komentar