Recenzije

Emina Ćorić, studiranje modnog dizajna na Marangoniju

Emina Ćorić završila je master kurs Fashion Design na Institutu Marangoni u Milanu. Danas je uspešni dizajner i preduzetnik u Srbiji. Razgovarali smo sa Eminom o njenom iskustvu na ovom fakultetu!

Kako i zašto si se odlučila za studije u inostranstvu?
Razmišljala sam kako da unapredim svoje znanje, steknem što vise iskustva, otuda i želja za inostranstvom. Priznajem, bilo je par opcija, koju državu odabrati, pre svega u kom pravcu (modnom) krenuti i odabrati pravu školu.

Zašto si odabrala baš Milano i master studije fashion design na Institutu Marangoni?
Dugo sam razmišljala o svojoj odluci. Često sam se i gubila i tražila sebe u svim tim svetskim modnim gradovima. Znam samo da sam tražila najbolje, a znajući podatak da je Istituto Marangoni jedan od pet najboljih svetskih modnih škola, otuda i ideja o baš ovoj školi.

Kakva je procedura upisa i da li je selekcija studenata velika?
Ne mogu sa sigurnošću tvrditi kakva je selekcija (potrebno je imati dobar CV), ali isto tako mogu reći da
je konkurencija jako velika.

Da li si imala poteškoća sa dobijanjem studentske vize?
Što se tiće italijanske vize, mislim da i nije baš tako lako dobiti, bar ne ako ste student na Marangoniju. Iz italijanske ambasade zele 100% tacne informacije. Žele da se unapred plati školarina jer im je to garancija da ste upravo Vi, student Marangonija, i da ćete biti u Italiji baš onoliko koliko i traju studije. Takođe je bitno imati i dokument koji garantuje da imate dovoljno novca na Vašem bankovnom računu.

U čemu je osnovna razlika između studija mode u Srbiji i recimo u tvom slučaju, na Marangoniju u Italiji?
S obzirom da sam ja studirala na Mod’Art u Beogradu,  mogu dati svoje mišljenje u vezi tih studija. Jer mislim da se studije, generalno u Srbiji, dosta razlikuju od studiranja na strani. Ja sam jako zadovoljna bila Mod’Art-om jer pre svega sam dobila baš dosta iskustva, ali pre svega znanja što je neophodno imati da bi se moglo pre svega – opstati, i onda pratiti ritam koji diktira Marangoni. Ovo je jedno ogromno iskustvo, i mislim da ga treba iskoristiti na pravi način. Mislim da mi je Mod’Art dosta pomogao u tome, i osposobio me da
nastavim master studije na IM.

Opiši nam jedan tvoj dan na fakultetu, kako su organizovana predavanja?
Predavanja su jako dobro organizovana. Postoje tri perioda predavanja u toku dana, jutarnji, popodnevni i poslepodnevni. Kompetentan i vrlo ozbiljan stručan kadar.

Koliko studenata ima u tvom razredu i iz kojih još zemalja dolaze?
To zavisi od vrste mastera (women fashion design…), a i klase ( postoje one na engleskom i italijanskom
jeziku). Najčešće su to studenti iz Kine, i različitih delova Azije, kojih ima najviše, zatim Latino Amerike, Kanade,
naravno Rusije i Indije.

Da li ima dosta praktičnog rada?
To zavisi od predmeta, ali i od profesora. Sve u svemu, na kraju uvek sve bude praktičan rad.

 

Lokacija na mapi

Ostavi komentar