Recenzije

Isidora Cupara, studiranje mode na IED-u

Isidora Cupara je završila srednju školu za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu, i odlučila da nakon toga nastavi svoje obrazovanje u istom smeru, upisujući  prošle godine trogodišenje studije, smer fashion design na uticajnom fakultetu u Milanu Istituto Europeo di Design. Razgovarali smo sa Isidorom o tome kako je izabrala Milano i zašto se opredelila da upiše IED.

Kako i zašto si se odlučila za studije u inostranstvu?

Odlučila sam se za studije u inostranstvu jer je Milano sinonim za modu, i oduvek sam želela da studiram ovde. Nije to bilo zbog toga što je u inostranstvu, jer po meni postoji dobro obrazovanje što se tiče mode i u Srbiji, ali je zaista bitna i sredina kao što je Milano za ovu vrstu obrazovanja.

Zašto si odabrala baš Milano i fashion design na IED-u?
Odabrala sam IED zato što je jedna od najboljih škola za modni dizajn u Milanu, i ima i akreditaciju Westminster univerziteta u Londonu.

Kakva je procedura upisa i da li je selekcija studenata velika?
Procedura upisa zahteva određena dokumenta i polaganje prijemnog ispita. Prijemni ispit je moguće polagati onlajn preko skajpa. Kao deo ispita, potrebno je poslati digitalnu verziju portfolia. Potrebno je i imati i potvrdu o određenom nivou znanja Englesog ili Italijanskog jezika, i poloziti usmeni test izabranog jezika (koji se takođe moze polagati preko skajpa). S obzirom da IED ne zahteva prethodno obrazovanje što se tiče modnog dizajna, nije problem upisati se, ali kasnije se vrši selekcija. Kriterijumi su strogi i ocenjivanje se vrši po principu koji diktira univerzittet Westminster.

Da li si imala poteškoća sa dobijanjem studentske vize?
Za dobijanje studentske vize je zaista potrebna velika količina dokumentacije, i zakazuje se datum predaje, ali se viza dobija brzo i retko je neko odbijen.

Opiši nam jedan tvoj dan na fakultetu, kako su organizovana predavanja?
Većina predavanja traju oko 3 sata sa poluatnom pauzom između. Počinju oko 9 ujutro i obično imam dva ili tri časa. Kada nemam časove, često sam u jednoj od laboratorija. Smer za modni dizajn ima pristup kompjuterskoj laboratoriji, laboratoriji za štrikanje, šivenje i tekstilnom arhivu; a u specijalnim situacijama i laboratorija za fotografisanje.

Koliko studenata ima u tvom razredu i iz kojih još zemalja dolaze?
U mom razredu ima 11 studenata, uključujući studente u razmeni. Dolaze iz Švedske, Norveške, Koreje, Rusije, Finske, Nemačke, Izraela, …

Da li imate dosta praktičnog rada?
Praktični rad je osnova studija u IED-u. Teoretsko učenje i klasična predavanja su retki. Čak i za teoretske predmete, retko imamo klasične ispite, već radimo određene projekte, kroz koje naučimo teoriju.

Šta planiraš po završetku ovih studija?
Po završetku studija bih volela da počnem da radim ali iako su mi svi aspekti mode zanimljivi, volela bih da se bavim modnom ilustracijom.

 

Lokacija na mapi

Ostavi komentar