Recenzije

Iva Tramošljanin, student master kursa Dizajna enterijera na Domus Akademiji

Iva Tramošljanin je nakon osnovnih studija arhitekture u Beogradu, prošle godine upisala master kurs Interior and  Living Design na jednoj od najprestižnijih akademija za dizajn u Milanu, Domus Akademiji. Kako izgledaj jedan dan na ovoj akademiji i zašto se baš odlučila za istu, saznaćete u ovom intervjuu.

Zbog čega si se odlučila za master studije u inostranstvu i kako si izabrala Domus akademiju u Milanu?

Prilikom završavanja srednje škole počela sam da stvaram jasnu sliku čime želim da se bavim, i napokon moja dugogodišnja želja za studiranjem u Italiji je dobila još više smisla. Tokom studiranja u Beogradu počela sam da se raspitujem o fakultetima u Italiji, kako sam i saznala za Nemestic studio koji sarađuje sa ovom akademijom. Nakon posete istoj, znala sam da je to akademija na kojoj želim da završim svoje master studije.

Kako je tekla čitava procedeura oko upisa?

Naravno nakon odluka je bilo potrebno napraviti dobar portfolio, cv, predstaviti sebe i svoj rad na nekoliko papira tako da se izdvaja u gomili drugih, ali to je zanimljiviji deo. Takođe, Domus pri svakom upisnom roku pravi takmičenje, prilikom kog se može osvojiti određena cifra smanjenja školarine.

Zatim sledi mesec dana iščekivanja. Kada sam saznala da sam primljena na Domus, usledio je i mali šok, recimo da se sve prilično brzo odigralo i da nisam očekivala da ću zaista biti primljena. Na kraju dolazi komplikovaniji i manje interesantan deo, završavanje papirologije, vize itd, ali uz pomoć Nemestic-a sve je prošlo bez ikakvih poteškoća i problema.

Kako je organizovana nastava i da li ima više teorijskog ili praktičnog rada?

Definitivno je organizovana tako da je manje – više sve praktičan rad. Master se sastoji iz četiri dela, svaki deo je novi projekat, na kom se radi u grupama. Svaki projekat ima i teorijski deo, ali potpuno drugačiji od onoga na šta smo navikli na našim fakultetima. Na Domusu teoriju prezentuju dizajneri, arhitekte itd, predavanja koja sam imala priliku da slušam držali su MAD architects, Francesco Librizzi, Clino Castelli, VI+M studio itd... Nakon četiri projekta sledi praksa koja je obavezna u trajanju od osam nedelja.

Opiši nam jedan dan na fakultetu?

Svaki dan na Domusu je drugačiji, svaki dan je pun novih iskustava, saznanja, novih ljudi, ono što je najbitnije jeste prihvatiti sve potpuno otvorenih ruku, jer ja, kao dizajner enterijera, na Domusu moram biti i grafički dizajner, i produkt dizajner, i filozof i psiholog i svakog dana nešto drugo. Kao neko ko je uvek radio samostalno na svim projektima, na Domusu moram biti sposobna da radim u grupama, sa ljudima iz različitih krajeva sveta, različitih razmišljanja, ponekad nije jednostavno, ali meni je neprocenjivo i predivno iskustvo. Koliko imam priliku da učim od svih “predavača“ koje Domus nudi, toliko i od svih studenata sa kojima sarađujem.

Koji su troškovi studiranja i života u Milanu?

Nažalost, Milano je zaista grad sa visokim standardnom, pre svega smeštaj je dosta skup, nije lako naći pristojan smeštaj za pristojan novac. Moja preporuka je početi dosta ranije sa traženjem stana, i ne odustati lako, zahteva jako puno strpljenja! Što se tiče hrane, hraniti se kod kuće, i otprilike dođe na isto kao u Beogradu.

Da li si zadovoljna saradnjom sa Nemestic-om i koliko su ti pomogli pri upisu?

Kao što sam već spomenula, Nemestic je bio velika pomoć, i zaista nisam imala nikakvih problema prilikom čitave procedure!

Tvoji planovi za budućnost?

Moji planovi za budućnost…Trenutno sam u potrazi za praksom, u saradnji sa Domusom, ali i samostalno, s’obzirom da bih jako volela da praksa preraste u posao i ostanem u Milanu, ili Italiji uopšte. 🙂

Lokacija na mapi

Ostavi komentar