Recenzije

Jelena Đonlaga, yacht design na IED-u

Kako si se odlučila da upišeš master kurs yacht design na IED-u?

Završila sam dizajn enterijera u Beogradu i želela sam da nadogradim svoje obrazovanje sto je više moguce. Ovaj smer mi je bio jako privlačan zbog specifičnosti profesije, netipičnih ambijenata i dimenzija. Po završetku ovoga kursa moguće je raditi i enterijere aviona. Imala sam veliku želju da studiram u Italiji, a IED je jedini imao master kurs za yacht design. Njihova predavanja drže vrhunske arhitekte, inžinjeri, novinari i dizajneri tako da nisam sumnjala u obrazovanje koje ta škola nudi.

Kakva je bila procedura upisa, i način dobijanja studentske vize?

Poslala sam svu moguću dokumentaciju o položenim ispitima, sertifikate o poznavanju jezika, završenim kursevima, i portfolio i application form. Master kurs u Rimu se održava na italijanskom jeziku.

Nakon selekcije neophodno je da se obavi intervju sa fakultetom, moguće je telefonski. Studentska viza se lako dobije samo je neophodno prevesti neophodna dokumenta.


Opiši nam kako je bio organizovan tvoj kurs, predavanja. Da li postoji nešto čime nisi bila zadovoljna ?

S obzirom da je ovo master kurs koji uglavnom pohadjaju osobe koje su zaposlene ili koje uporedo privode kraju osnovne studije, predavanja se održavaju svake druge nedelje (petak-subota po 8h dnevno).

U toku te godine organizuju se 3 intezivne nedelje. U svakoj nedelji se razradjuje odredjeni projekat. U jednom danu
imamo 2-3 predavanja i uz pomoć profesora prevazilazimo odredjene poteškoće u datom projektu.

Naša generacija je imala jako veliki zadatak. Radili smo dva velika projekta i činilo nam se da smo imali nedovoljno vremena kako bi ih usavršili.

Da li si imala organizovanu praksu i gde?

Praksa na zalost nije bila ogranizovana. Ali odredjene firme šalju ponude IED-u tako da su nas oni obaveštavali, u slučaju da smo zainteresovani mogli smo aplicirati kasnije za specijalizaciju. Imali smo mogućnost da posetimo odredjena brodogradilišta i studija arhitekata kako bi se upoznali sa njihovim načinom rada.

Koliko dugo je trajao tvoj kurs?

Kurs je trajao 15 meseci. U početku sam bila skeptična jer mi se činilo da tako retka predavanja nisu dovoljna za sticanje obrazovanja, ali se ispostavilo sasvim suprotno.

Koji je osnovni cilj bio takvog kursa (završni rad)?

Moja generacija je imala zadatak da dizajnira i isprojektuje enterijere jedrilice i motorne jahte. Obe su bile dužine od po 30 m. Po završetku mastera je organizovana prezentacija gde smo imali zadatak da predstavimo svoje projekte pred komisijom.

/Users/user/Documents/Master/Inrezivna nedelja_I_MOTORE/JDj/2D CRTEZI/NAVETTA-THE_END-stara.dwg

Da li ti stečeno znanje pomaže danas u radu?

Znanje koje sam stekla itekako može da pomogne. Sam kontakt sa ljudima koji su jako popularni u svetu dizajna jahti i slušanje njihovih iskustava je neprocenjivo. Ne uče se samo stvari usko vezane za struku nego čak i više.

Da li bi preporučila ovaj kurs drugim studentima?

IED se trudi da svake godine modifikuje i poboljša svoj nacin rada i edukaciju studenata. Smatram da je odlična odskočna daska i jako lep i kreativan posao. Nisam upućena da li postoji jos negde ovakav kurs ali ovaj bih svakako preporučila.

Lokacija na mapi

Ostavi komentar