Recenzije

Kako napraviti dobar portfolio?

Pre nego što krenete u izdradu porfolia, koji je neophodan na fakultetima dizajna, mode, vizuelnih umetnosti i ostalih kreativnih profesija, potrebno je da znate nekoliko stvari:

  1. Izaberite najmanje 3 a najviše 5 projekata (vaših radova) koje želite da prikažite
  2. Opis svakog projekta sažmite u 250 do 500 reči, jer dugački tekstovi mogu odvući pažnju sa vašeg rada
  3. Birajte projekte iz različitih oblasti (školski radovi, profesionalni, hobi..)

Naravno, vaš portfolio će varirati u zavisnosti od profesije, tj. vrste studija na kojima želite da aplicirate. Pa tako, dizajner enterijera i fotograf ne mogu imati identičan porfolio, ali u osnovi njegovo projektovanje je isto. Ako sledite gore navedena pravila, u zavisnosto od izabranih studija, unećete i željene tehnike koje se od vas traže.

Pa tako recimo, budući dizajner enterijera potrebno je da u svojim radovima priloži: 2D fotografije, crteže izvedene raznim tehnikama, kolaže i dr. Dok recimo budući arhitekti moraju priložiti tehničke crteže, a media dizajneri svoje video radove.

Većina fakulteta danas preferira slanje vaše dokumentacije online, tako da je potrebno da sva vaša dokumenta, pored portfolio prilagodite prihvatljivim formatima:

1.fotografije, crteži, grafički crteži, skečevi: PDF, JPG ili PNG 300dpi
2.video: MPEG4 ili AVI
3.Websites: komletirani folderi (html, css, slike, swf…),  url link
4.tekst, prezentacija: PDF

U svakom slučaju, važno je da se potrudite i date sve od sebe za izradu portfolia koji je najvažniji element pri aplikaciji na ovim fakultetima, a posebno kada je reč o aplikaciji na fakultetima u inostranstvu. Srećno!

 

Lokacija na mapi

Ostavi komentar