Recenzije

Koja dokumenta su potrebna za upis na master studije u inostranstvu?

Jedan od većih problema, mnogim studentima koji su se odlučili da svoje studije nastave u inostranstvu, predstavlja sakupljanje i priprema dokumentacije, neophodne za upis. Kada je reč o kreativnim profesijama i fakultetima za dizajn, modu ili umetnost, neophodna dokumentacija je ista kao i kada bi ste se prijavljivali na neki od fakulteta koji nije srodna disciplina.

Dakle, ono što je potrebno unapred da znate, jeste da sva dokumenta koja pripremite, moraju takođe biti prevedena na jezik na kojem ćete studirati. Prijava podrazumeva slanje diplome i prevoda diplome, transkripta ocena sa fakulteta, kao i prevod i fotokopiju pasoša. Kada fakultet na kojem želite da konkurišete, proveri da li ste adekvatni kandidat za upis, onda se šalju ostala dokumenta – popunjeni application formular, CV, motivaciono pismo, sertifikat jezika (TOEFL ili IELTS za engleski jezik; CILS za italijanski jezik) i  pisma preporuke u slučaju da ih posedujete. 

Osim ove dokumemtacije, jedan od osnovnih kriterijuma da vas prime na master studije dizajna, mode ili umetnosti jeste vaš portfolio.

Kada predate dokumenta željenom fakultetu, potrebno je da uradite i pred-upis na fakultet u ambasadi zemlje u kojoj želite da studirate.  Studenti koji  dolaze iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj Uniji, moraju takođe predati i zahtev za studentsku vizu.

Lokacija na mapi

Ostavi komentar