Recenzije

Dorotea Pospihalj – iskustvo sa Marangonija

Dorotea Pospihalj završila je modni dizajn na Marangoniju u Milanu, a ovo je njena priča.

Dorotea je iz Osijeka završila je četvorogodišnju srednju ugostiteljsku školu, smer – turizam, u svom rodnom gradu, a pošto voli da upoznaje različite kulture i uči strane jezike, imala je na umu da nastavi svoju karijeru na polju turizmologije, no nakon brojnih putovanja, ukazala joj se prilika da svoje obrazovanje posveti nečemu potpuno novom – modnom dizajnu.

Imajući želju da svoj talenat za crtanje prenese iz sfere hobija u sferu karijere pokazalo se kao dobar izbor, obzirom na to da u pitanju nije bilo koji fakultet za dizajn, već čuveni Institut Marangoni čija tradicija datira još od 1935. godine.

A kada je pitamo zašto baš Marangoni, Dorotea odgovara: ,Pre nego sam se preselila u Milano, posećivala sam ga redovno  jer su u njemu takođe živeli moji dobri prijatelji. U međuvremenu sam se raspitivala o nekom fakultetu za dizajn u Italiji, i apsolutno svi su mi preporučili Marangoni, kao da mu nema ravnog.”

Inače, ova studentkinja kaže da je razmišljala o fakultetu za dizajn u Hrvatskoj i Sloveniji (pošto ima oba državljanstva), no, u Hrvatskoj postoji Škola za tekstil, kožu i dizajnArhitektonski fakultet sa studijama za dizajn, koji je državni fakultet, ali polaže se dosta težak prijemni ispit, a usput, činilo joj se da se isti bavi umetnošću uopšte više nego konkretno dizajnom. U Sloveniji, opet, postoji Škoal za dizajn ali nema konkretnih smerova veznih za modu.

Sa slovenačkim državljanstvom, zbog kojeg joj za boravak u Italiji nije potrebna studentska viza, sa prijateljima koji su joj obezbedili smeštaj u Milanu, za upis na Marangoni  Dorotea  je morala da savlada italijanski jezik, kako bi mogla pratiti nastavu na istom, i stoga plaćati manju školarinu.

Godinu dana pre fakulteta, D.P: je šest meseci išla na kurs italijanskog, kako bi savladala osnove jezika, jer kako kaže ,,puno studenata upiše prvu godinu i zatim mora da odustane, jer nema ideju o tome da je apsolutno nemoguće studirati na italijanskom ako se ne savlada osnovni kurs jezika.”

,,Samo studiranje je dosta zahtevno. Puno se crta i svaki dan se mora raditi od jutra do popodneva da bi se sve postiglo. Prva godina, na kojoj obično padne 50% studenata, donekle zanemaruje talenat studenta i mnogo je važnije puno  učiti“.

,,Svakako, može se krenuti od nule bez ikakve osnove, kao u mom slučaju, i zaista su studije tako napravljene da te maksimalno opreme i osposobe za rad u toj struci. Profesori su dostupni, uvek su tu i pored časova, prate naš rad, nemaš utisak da si prepušten sam sebi. Ja sam zaista jako zadovoljna, kod profesora nema nikakve diskriminacije, nije bitno odakle dolaziš, sve nas tretiraju jednako. Što se tiče predavanja – 80% čini praksa, a 20% teorija, poput istorije umetnosti i slično. S druge strane, mora se biti ozbiljan, odgovoran i zaista posvećen, biti pristutan na 80% predavanja.

U sklopu Marangonija nema klasičnih studentskih domova, ali postoje stanovi za studente, tzv. residence apartments, za koje se plaća 800 evra mesečno, ali je sa druge strane moguće uštedeti na hrani ako se jede kod kuće.

Atmosfera na Marangoniju je prilično internacionalna, studenti vole da se grupišu, jer dolaze sa različitih strana sveta…ima ih dosta iz Azije, na primer. ,,Svako ima neki svoj krug ljudi…postoji neko rivalstvo među studentima, ali to je opet prirodno“, kaže D.P.

U toku godine organizuje se nekoliko zabava, na kojima se mogu ostvariti kontakti sa ljudima iz oblasti dizajna, a na kraju treće godine organizuje se modna revija, na kojoj studenti praktično polažu završni ispit, a što je najbitnije – događaj je vrlo propraćen od strane medija i poznatih i važnih ličnosti iz sveta mode.

Iako se na kraju osnovnih studija ne dobija zvanična diploma priznata od države, na tržištu rada u dotičnoj oblasti jedni od najtraženijih studenata jesu sa Marangonija. Takođe je moguće stažirati, pri čemu fakultet značajno pomaže u nalaženju radnog mesta.

Takođe, moguće je upisati i master studije, koje traju godinu dana, a najčešće se preporučuje neki smer malo drugačiji od dotadašnjeg da bi se proširilo znanje iz date oblasti.

Isto tako, moguće je i nastaviti studije u Parizu ili Londonu gde ovaj institut takođe ima svoja sedišta, mada Dorotea  na to kaže: ,,Možda bih otišla u London na master, ali opet ovde kad stekneš neko prijateljstvo sa profesorima koji te polako uvode u posao, to jako puno znači”.

Razgovarala Jasmina Slavica

Lokacija na mapi

Ostavi komentar