Recenzije

Nina Janjić i iskustvo na Domus Akademiji

O iskustvima studiranja na Domus akademiji iz Milana, tačnije kursu Fashion Styling and Visual Merchandising koji je deo master studija na pomenutom fakultetu, razgovarali smo sa Ninom Janjić.

Zbog čega si se odlučila za master studije u inostranustvu i kako si izabrala Domus akademiju?
Odlučila sam se za Master u inostranustvu zbog toga što mislim da je bitno okružiti sebe sa različitim ljudima, koji su od raznoraznih nacionalnosti. Domus je akademija u kojoj ima puno stranaca iz različitih zemalja. Čovjek koji je izložen raznoraznim ljudima počinje da bolje shvata svet i širi svoje znanje, ne samo o struci, nego o drugim temama života. Isto tako uči o svojoj struci na visem nivou jer čuje kako se ta njegova struka razvija u zemljama širom sveta. Za Domus sam odlučila jer je akademija koja daje puno prilika studentima, kao što su raznorazni dogadjaji u modi u Italiji, isto tako imaju stažiranje kao dio programa sa firmama.

Kako je tekla čitava procedeura oko upisa i na koji način si uspela da konkurišeš za master studije, u tvom slučaju u Milanu (Italija) na Domus akademiji?
Domus nije previše zahtevan za upis. Sve je bilo jako jasno, što se tiče dokumenata i papira koji su tražili. Jedna stvar koja je odlična i olakšava proces je servis Nemestic-a.

Kakva su tvoja prva iskustva vezana za predavanja s obzirom da si se u februaru ove godine upisala na master. Kako je organizovana nastava i da li si zadovoljna predavačima?
Predavanja su bila jako zanimljiva i edukativna. Predavači su inače ljudi koji se bave u odredjenim strukama o kojim drže predavanja, tako da studenti imaju informaciju iz prve ruke. Jedino što mislim da je problem kod nekih predavača, je to što uče studente više o materialnim stvarima nego emocijama, što po mom mišljenju stvara generaciju koja će da stvara bez kvaliteta.

Jesu li tvoja očekivanja zadovoljena?
Generalno jesam, jer nisam samo naučila stvari koje su mi vezane za struku nego mnogo toga što se tiče stvarnog radnog života.

Koji su troškovi studiranja i života u Milanu?
S obzirom da me moji roditelji finansiraju iz strane zemlje (koja nije Srbija), troškovi su veliki. Pogotovo što se tiče stana i režija. Ovako za svakodnevni život i nije loše.

U kojoj meri si zadovoljna saradnjom sa Nemestic-om i koliko su ti pomogli pri upisu?
Nemestic je jedan neverovatno dobar servis, i mnogo sam srećna što je gospođa Tatjana Djordjević bila tu za sve moje upotrebe. Kada sam god imala pitanja ona je odmah sa zadovoljstvom odgovorila i vodila me kroz ceo proces.

Na osnovu svog dosadašnjeg iskustva, kako bi posavetovala buduće studente, šta je to na šta treba da se usresrede prilikom upisa na ovako prestižnu akademiju?
Za sve ljude koji su me pitali za akademiju i studiranja u Italiji, prvo sam rekla da se jave studiju Nemestic-u. Onda sam im rekla da se prijave na vreme (bar 3 meseca unapred) da bi imali šansu za stipendiju, i jeftinije platili školarinu.

Lokacija na mapi

Ostavi komentar