Recenzije

Šta je potrebno znati ako želite da aplicirate za stipendije u Italiji?

Na većini fakulteta koje Nemestic zastupa postoji mogućnost da tokom godine aplicirate za stipendije kako za osnovne i master studije, tako i za letnje kurseve.

Gotovo svi fakulteti otvaraju konkurse za stipendije i čak nude mogućnost smanjenja cene školarine na osnovu materijalnog stanja i primanja roditelja. Uglavnom se konkursi za studente i đake koji nisu iz EU organizuju mnogo ranije nego što studije počinju, zbog duže procedure pripreme celokupne papirologije i dokumentacije.

Veoma je bitno, takođe, da studenti ispunjavaju ekonomske uslove jer iako dobiju stipendiju ona je često parcijalna i ne pokriva troškove života i smeštaja. Stipendija može biti 30, 40, 50, 60 ili 70 % u odnosu na cene školarina koje su poprilično visoke.

Takođe je važno imati u vidu da se za učešće na konkursima mora izdvojiti oko 150 evra za aplikacioni formular. Ukoliko ne dobijete stipendiju, fakultet vam novac za aplikacionu taksu neće vratiti nazad.

Ako vas prime i dobijete željenu stipendiju, fakultet će vam dati rok do kojeg treba da uplatite ostatak školarine i da pošaljete uplatnicu/potvrdu o plaćenoj školarini.

Na našoj stranici stipendije možete redovno da se informišete o aktuelnim konkursima.

Za svu pomoć možete uvek da se obratite Nemestic-u koji ima direktne kontakte sa svim predstavnicima fakulteta.

 

Ostavi komentar