Recenzije

Koji su troškovi života studija u inostranstvu?

Pre nego što doneste važnu odluku koja se tiče vašeg daljeg školovanja, morate dobro razmisliti o svim aspektima koje školovanje podrazumeva, a posebno ako je reč o studijama u inostranstvu.

Kada je reč o privatnim ili državnim fakultetima u zemljama poput Nemačke, Austrije, Italije i drugih evropskih zemalja,  pored troškova školarine, svaki student mora uzeti u obzir i troškove života, a u koje se podrazumevaju: najamnina stana ili sobe, mesečni računi za stan, mesečna karta za prevoz, mesečni budžet za hranu i ostalo.

Ako bi pošli od minimalniih cena, pa uzmemo na primer da student iznajmi sobu u stanu sa drugim studentima, svakako u gradovima poput Milana, Beča ili Minhena morate izdvojiti od 200 do 500 evra za sobu. Uz to dodajte mesečne troškove struje, gasa i interneta koji su otprilike za stan od 60 kvadrata oko 150- 200 evra mesečno (u slučaju deljenje stana znaci otprilike nekih 50-70 evra po osobi, ako se deli na troje).  Ako ne živite nadomak fakulteta, svakako imate potrebu da koristite gradski prevoz. Za studente mesečna karta za metro je nešto jeftinija ali svakako iznosi od 25 do 40 evra u zavisnosti od grada do grada i zemlje.

Deo, gde najviše možete uštedeti, ali potrošiti jesu svakako hrana, ali i izlasci. U jeftinijim radnjama poput Lidla, hrana nije ništa skuplja nego u Srbiji ili Hrvatskoj. Naravno ako hoćete da jedete po restoranima ili fast foodovima, morate izdvojiti malo više od  minimalnog.

Kada je reč o zemljama poput Engleske ili severnih evropskih zemalja, troškovi su za 20 – 30% veći.

Što se tiče opcije studentskih domova, oni su uglavnom rezervisani za studente koji su državljani zemlje u koju idete da studirate ili pre svega za studente koji dolaze iz zemalja EU.

A što se drugih pogodnosti tiče određene zemlje daju finasijske pogodnosti studentima, poput Diritto allo Studio u Italiji, ili Daad stipendija u Nemačkoj.

Ostavi komentar