Recenzije

Upoznajte Budapest Metropolitan University

Budapest Metropolitan University je najveći privatni fakultet u Mađarskoj, a istovremeno važi za jedan od najvećih privatnih visoko-obrazovnih institucija u Centralnoj Evropi. Budapest Metropolitan University je relativno mlada visoko-obrazovna institucija, osnovana je 2000. godine i akreditovana je od strane države. Tom prilikom smo popričali sa Norom, internacionalnim menadžerom na ovom fakulktetu.

Koje programe nudi Budapest Metropolitan Univerzitet?

Od 2001. godine na ovom fakultetu moguće je pohađati visoko-obrazovne, edukativne kurseve za odrasle i napredne stručne trening kurseve prema visokim međunarodnim standardima Evropske Unije.

Pored osnovnih i master studija mi nudimo kurseve engleskog jezika za one studente čije znanje engleskog nije dovoljno dobro kako bi uspešno studirao u okviru naših Bečler ili Master programa.

Takođe nudimo jednosemestralni umetnički program, gde studenti imatju priliku da uče o osnovnim konceptima i tehnikama, profesionalnom jeziku, ali i da se upoznaju sa instruktorima pre nego što započnu BA program.

Nudimo jedan pripremi program za studente koji bi želeli da dodatno poboljšaju svoje veštine i znanje u oblasti biznisa, ekonomije, matematike, i dr. Program uključuje predmete koji pripremaju studente za izazove BSc kursa u polju biznisa.

U tabeli možete videti sve programe osnovnih studija zajedno sa cenama

Bachelor

U tabeli ispod možete videti sve programe master studija zajedno sa cenama

master

Ko su student koji upisuju Vaš Univerzitet i iz kojih zemalja oni dolaze?

Ponosni smo na to što trenutno radimo sa više od 700 stranih studenata koji dolaze iz 90 različitih zemalja, sa 6 različitih kontinenata, a pritom smo partneri sa 150 drugih fakulteta.

Procenat internacionalnih studenata možete videti na sledećim grafikonima

tabela_01

 

tabela_02

 

Koji programi su najpopularniji na BMU?

Na BMU su najpopularniji programi Business Administration i svi umetnički programi.

Da li Metropolitan Univerzitet nudi smeštaj za studente?

Naravno, imamo veliki izbor mogućnosti. Naš univerzitet neprestano gradi mrežu partnerskih hostela i smeštaja za mlade, kao i kompanije koje mogu da Vam pomognu pri nalaženju smeštaja na kraće ili duže staze u Budimpešti.

Studentski smeštaj Thököly 65

Ovde se smeštaj nudi za 25 osoba. Studentski dom se nalazi u okviru univerzitetske zone u Budimu (deo Budimpešte). S obzirom na odličnu povezanost i javni prevoz, svi naši kampusi se nalaze na najviše 30 minuta udaljenosti.

Sobe i cene:

– 7 dvokrevetnih soba za  €250/po osobi/mesečno;

-2 trokrevetne sobe za €200/po osobi/mesečno;

– 1 jednokrevetna soba za €350/ po osobi/mesečno;

Smeštaj se mora platiti u evrima i to 500 evra u depozitu za prvi mesec rentiranja pre ulaska u smeštaj. Ukoliko nema nikakve štete, depozit se vraća.

Smeštaj Nova Inn

Kuća je dizajnirana za ukupno 38 ljudi. Udaljena je manje od 100 metara od Nagy Lajos kampusa, i odlično je povezana sa javnim prevozom. Sastoji se od 6 odvojenih apartmana od kojih su 3 namenjena za 7-8 ljudi, a ostala 3 za po 5-6 ljudi. Svi apartmani imaju odlično opremljenu kuhinju, udobnu dnevnu sobu i po dva kupatila odnosno toaleta. Wifi je dostupan u svim apartmanima.

Sobe i cene:

Spavaća soba sa 3 kreveta: 190 evra/po osobi/za mesec dana;

Spavaća soba sa 2 kreveta: 250 evra/po osobi/za mesec dana;

Spavaća soba sa 1 krevetom: 290 evra/po osobi/za mesec dana;

Renta obuhvata sve troškove (struju, vodu, komunalije), čišćenje zajedničkog prostora jednom nedeljno (stepenište, vešernica i zajednička soba), mesečno čišćenje kuhinja, kupatila i toaleta. Svi troškovi se plaćaju isključivo u evrima. Studenti moraju platiti rentu 2 meseca unapred, do kraja prvog meseca po useljenju. Ukoliko ne bude nikakve štete do kraja 2 meseca, moguće je dobiti deo novca natrag.

Apartmani u Üllői ulici

Apartmani su u samom centru grada. Postoje 3 apartmana i 33 mesta.

1 apartman sadrži 4 sobe:

– 3 sobe za 3 osobe sa zajedničkim kupatilom – 200 eura;

– 1 soba za 2 osobe sa zajedničkim kupatilom – 250 eura;

Kuhinja: svaki apartman ima jednu potpuno opremljenu kuhinju

10178112_1435029910082850_1924307178844182197_n

Šta je sa stipendijama?

Mi ne nudimo državne stipendije, ali su stipendije preko Erasmus-a dostupne. Takođe nudimo nekoliko vrsta stipendija:

Kreativna stipendija – stipendija koja se dodeljuje najinteresantnijim i najkreativnijim idejama, koje su konstruktivne i korisne za univerzitetsku zajednicu. Pobednici dobijaju stipendiju u iznosu od oko 1.600 evra.

Akademska stipendija – studenti koji pokažu nadprosečne rezultate mogu dobiti potpunu refundaciju za školarinu svakog semestra.

TATA stipendija – Jedan BSc student sa odseka za biznis ekonomiju može dobiti stipendiju od strane Tata konsultantskog servisa svakog semestra, što pokriva troškove pune školarine za jedan semestar.

Start-Up Program – Ovaj program nagrađuje studente za njihove inovativne projektne planove. Pobednici dobijaju maksimalno 2.000 evra po projektu namenjenih za realizaciju plana.

Koju vrstu diplome student dobijaju nakon diplomiranja?

Naše Bečler i Master diplome priznaju se u svim zemljama EU.

Da li Metropilitan Univerzitet nudi neke druge aktivnosti studentima tokom studija?

Naravno.  Organizujemo roštilje, putovanja, posete spa centrima, večere, spotske aktivnosti itd.

Šta je sa stažiranjem?

Praksa se nudi u svim specijalizacijama, tako da nijedan student ne može završiti studije bez toga.

Kakva je perspektiva za posao, nakon diplomiranja?

Nakon završetka studija studenti imaju 9 meseci da pronađu posao. Imamo Centar za karijeru gde studenti dobijaju svu pomoć koja im može zatrebati.

Lokacija na mapi

Ostavi komentar