Recenzije

Lea Lucia Bajrić, upis dizajna enterijera na NABA Akademiji

Lea Lucia Bajrić je završila klasičnu gimnaziju u Pazinu u Hrvatskoj. Međutim oduvek je maštala da jednog dana postane dizajner enterijera. Zahvaljujući podršci roditelja i njenom talentu, danas je student prve godine smera „interior design“ na Akademiji lepih umetnosti NABA u Milanu.

Kako i zašto si se odlučila za studije u inostranstvu?

Od malena sam imala veliku želju studirati dizajn i oduvijek me je to zanimalo.  Međutim, kako dizajn nije baš jako razvijen u mom kraju, i nema dobrih škola dizajna, odlučila sam pokušati vani. Zahvaljujući mojim roditeljima, želja se ostvarila i trenutno se nalazim u Milanu.

Zašto si odabrala baš Interior Design na NABI?

Kao što sam i rekla , oduvijek me interesirao dizajn, kao mala uvijek sam mislila da ću upisati fashion design, ali tokom odrastanja, shvatila sam da modni dizajn nije baš za mene, te sam se više fokusirala na product i interior design i shvatila da mi to nekako više leži. Za NABU sam otkrila preko interneta, zajedno sa drugim školama dizajna u Milanu, te sam odlučila posijetiti sve škole, i od svih koje sam obišla, NABA mi se najviše svidjela. Ostavila je poseban dojam, kako sama ustanova, tako i ljudi koji rade tamo.

Kakva je procedura upisa i da li je selekcija studenata velika?

Procedura upisa se odvija na 2 načina. Osobno, na fakultetu ili putem Skype-a, u slučaju da niste u mogućnosti doći na upis tog dana zbog udaljenosti. Naravno, procedura je malo naporna, pošto se trebaju sakupiti svi dokumenti, od osobnih dokumenata uže obitelji do financijskih dokumenata itd…Uz to se treba položiti ispit engleskoga ili talijanskog jezika, ovisno na kojem jeziku želite studirati. Potrebno je prilložiti portfolio zajedno sa CV-ijem i motivacionim pismom. Sve u svemu, nije to ništa strašno, na kraju se sve to isplati. Selekcija studenata je sasvim dovoljna, zlatna sredina, no nije da se svi lako upišu, zato dajte sve od sebe i zauzmite poziciju!

Opiši nam jedan tvoj dan na fakultetu, kako su organizovana predavanja?

Predavanja traju od jutra, najranije u 9 sati do 18 sati navečer. Jedno predavanje recimo traje 3 do 4 sata, no svako predavanje se razlikuje. Nije u pitanju 3-4 sata sjedenja, već i praktičnog rada, gdje se izrađuju modeli ili se crta. Svaki dan imamo 2 do 3 predavanja. Uvijek je pauza za ručak u trajanju od jednog sata, te su male pauze tokom predavanja od 5 minuta, zavisi do profesora.

Koliko studenata ima u tvom razredu i iz kojih još zemalja dolaze?

Ima nas oko 37, a najviše studenata dolazi iz Turske, par iz Kine, Italije, Indije, Rusije, Španjolske, Francuske, Kolumbije, Grčke, Engleske i mnogih drugih.

Da li imate dosta praktičnog rada?

Za sada nemamo toliko, jer je tek početak. Učimo osnove za kasniji rad.. Ali svakim danom sve više i više napredujemo i učimo nove stvari tako da je zaista zanimljivo.

Šta planiraš po završetku ovih studija?

Pa naravno naći dobar posao vezan za product i interior design. Raditi posao snova, a kasnije, tko zna, možda jednog dana kad sakupim mnogo iskustva, pokušati otvoriti nešto svoje. Bitno je da radim ono što volim, jer ako radimo neki posao koji nam se ne sviđa, to nije posao.


Saznajte više o dokumentima koja su potreba za upis na bachelor studije u inostranstvu.

Lokacija na mapi

Ostavi komentar