Recenzije

Da li je moguće upisati master studije koje nisu kompatibilne sa osnovim studijama?

viaggiare-e1483629395741-1024x575

Mnogi studenti pri završetku osnovnih studija, često razmišljaju da promene svoje usmerenje i izaberu master studije, koje nemaju mnogo veze sa onim što su do tada studirali. Tako se dešava da recimo studenti koji su diplomirali na nekom od fakulteta društvenih nauka, često izaberu da specijaliziraju na nekom od umetničkih fakulteta ili na fakultetima prirodnih nauka.

Međutim, pitanje koje mnogi studenti postavljaju jeste  – Da li je moguće da dosadanji ekonomista ili pravnik upiše bez poteškoća master studije arhitekture ili dizajna? Na fakultetima primenjenih umetnosti u inostranstvu na kojima se studira dizajn, moda i vizuelna umetnost, osim regularne dokumentacije za upis na master studije u inostranstvu, za programe kao što su – interior design, fashion design, graphic design i sl., najvažnije je priložiti portfolio prethodnih radova, na osnovu kojeg se vrši vrednovanje (bodovanje) potencijalnog studenta.

Studenti koji su završili trogodišnje studije u oblasti društvene, humanističke,  ekonomskih ili pravnih nauka, naravno ne poseduju portfolio, i u tom slučaju je teže da se upišu na neki od navedenih programa. Međutim, mnogi fakulteti za ovakve studente nude pripremne programe (pre -semester course), u trajanju od jednog semestra, kao neku vrstu pripreme za željeni master program. Fakultet svakako u ovakvim situacija preporučuje takođe studentima da odaberu neki od kurseva kao što su design management, fashion communication, brand managament, master programi koji svakako dovode u vezu kreativne discipline sa humanističkim ili ekonomskim naukama.

Lokacija na mapi

Ostavi komentar